Care este cel mai important criteriu in alegerea unei tinute? Ne imbracam cum vrem noi sau cum o cere situatia? Raspunsul ideal ar fi: o combinatie. La alegerea tinutei conteaza evident stilul personal dar, de multe ori, si contextul in care o vom purta. In functie de situatia in care ne regasim, un eveniment al companiei, o zi obsinuita la job, sau pur si simplu o iesire in weekend la film, putem invata cum sa ne punem la punct o tinuta adecvata. Fie ca vorbim despre smart casual, business casual sau chic casual, exista solutii rapide si de efect pentru fiecare imprejurare. Haide sa dam de cap acestei intrebari! Citeste ghidul de mai jos si nu vei mai fi niciodata in dificultate in ce priveste stilul pe care sa-l abordezi.
Cuprins:
- Despre stilul smart casual
- Tinute smart casual
- Despre stilul business casual
- Tinute business casual
- Despre stilul chic casual
- Tinute chic casual
Despre stilul smart casual
In primul rand trebuie sa definim ce inseamna o tinuta smart casual. Aceasta alaturare consta in combinatia stilului casual, care presupune confort, croieli relaxate si piese imprumutate deseori din stilul sport, si stilul smart, care denota eleganta si rafinament. Aceasta fuziune prespune imbinarea cu succes a celor doua concepte. Sa ai o tinuta smart casual inseamna sa te imbraci comod, dar cu o nota de eleganta. Nu formal, dar in acelasi timp nici prea relaxat. Poti aborda elemente casual, dar asortate cu cele smart. Este vorba in final despre echilibru intre cele 2 stiluri.
Caracteristicile stilului smart casual
Caracteristicile de baza ale acestui stil sunt simplitatea, aspectul ingrijit si abilitatea de a balansa elementele casual cu cele smart. Nu alege piese mult prea colorate sau cu detalii iesite din comun. Limiteaza-te la piese obisnuite, din materiale de calitate superioara, care iti vin bine, nici prea largi, nici prea stramte.
Aspectul ingrijit este obtinut prin alegerea pieselor potrivite. Fara rupturi sau camasi purtate neglijent. Stilul smart casual se apropie de cel business sau office din acest punct de vedere. De asemenea, incearca sa eviti accesoriile care sa atraga atentia sau materialele prea sclipitoare. Nu, pentru tricoul cu sclipici, da, pentru o camasa dama serioasa.
In ce priveste combinatiile, secretul consta in felul in care tinuta “se leaga”. Daca alegi o piesa de imbracaminte casual in partea de jos, vei vrea sa o echilibrezi in partea superioara. Alegi o rochie cu o croiala mai lejera? Poarta un sacou pe deasupra. Porti o bluza putin mai vaporoasa? Alege niste pantaloni mai eleganti, cu o croiala mai stramta pe picior. Ai inteles tu.
Ce trebuie sa eviti la o tinuta smart casual
Regulile sunt destul de simple in privinta pieselor pe care trebuie sa le eviti: orice aduce aminte exclusiv de tinute casual sau stil casual. Asadar vei renunta la urmatoarele:
- Pantaloni scurti – inlocuieste-i cu pantaloni lungi, dintr-un material de calitate
- Blugi rupti sau deteriorati – inclocuieste-i cu blugi cu o croiala dreapta, in culori inchise
- Sandale – inlocuieste-le cu o pereche de pantofi dama
- Tricouri cu imprimeu – inlocuieste-le cu o camasa sau cu un tricou uni, purtat cu un blazer pe deasupra.
- Tenisi – inlocuiete-i cu o pereche de pantofi eleganti sau pantofi sport eleganti
- Fusta mini – inlocuieste-o cu o fusta pana la genunchi
Cand poti purta tinute smart casual?
Raspunsul simplu la aceasta intrebare ar fi: cand pe invitatie scrie smart casual! Dar asta ar fi prea usor. Stilul smart casual este in general potrivit pentru : birou (cand nu exista un alt dress code), evenimente ale companiei, petreceri, conferinte, nunti, cine sau repetitii pentru evenimente.
Tinute smart casual
Iti vom prezenta in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru alcatuirea unor tinute smart casual femei si smart casual barbati.
Pentru femei
Incepe cu ce porti in partea inferioara a corpului. Poti opta pentru fuste sau pantaloni. In cazul pantalonilor, recomandam alegerea unor materiale de calitate, precum chino, denim (dar inchis la culoare si nedeteriorat) sau slacks. In ce priveste fustele, poti alege ceva clasic, neaparat pana la genunchi, de exemplu o fusta creion. Pentru un look mai degraba clasic, sugeram nunante de negru, bleumarin, gri sau maro.
In functie de ce ai ales pentru partea inferioara, in partea de sus poti fi putin mai indrazneata sau conservatoare. Poti alege o camasa cu accente deschise, imprimeuri sau inflorata, daca pantalonii sau fusta are model clasic. Daca in partea de jos ai ales o piesa casual, cu un croi mai larg de exemplu, in partea de sus poti opta pentru un sacou sau un blazer clasic.
In cazul in care ai ales o rochie, vei vrea sa o echilibrezi. Conservatoare? Alege accesorii colorate si pantofi moderni, de exemplu o pereche de ghete mai indraznete. Ai ales o rochie mai putin eleganta? Iti poti cuminti foarte repede tinuta cu un blazer in tonuri neutre si o pereche de pantofi cu toc.
In ce priveste pantofii, ai grija sa urmaresti doua directii: sa fie confortabili si sa-ti complimenteze tinuta. Daca nu te simti bine pe tocuri, poti alege o pereche de balerini.
Pentru barbati
Vom reitera: spre deosebire de conceptia generala, blugii sunt acceptabili in stilul smart casual. Te sfatuim sa optezi pentru un denim inchis la culoare, cu o croiala impecabila sau pantaloni de tipul celor slacks sau chino in culori inchise. Ideal ar fi ca si acestia sa fie o masura care sa ti se potriveasca perfect.
In ce priveste partea superioara, poti opta pentru tricouri cu o culoare uni, simple sau cu guler, de exemplu tricou polo. O camasa va fi mereu binevenita, de preferat fiind sa o porti mereu in pantaloni. In ce priveste culoarea, poti opta si pentru pentru imprimeuri. Pe deasupra se vor potrivi foarte bine puloverele, sacourile sau gecile de piele elegante.
In ce priveste incaltamintea si cureaua, te sfatuim sa alegi variante clasice, precum mocasinii, pantofii clasici sau cei sport eleganti. Afla si ce spun pantofii despre personalitatea ta. Accesorizeaza cu o curea potrivita si un ceas mai degraba clasic decat sport.
Despre stilul business casual
Spre deosebire de varianta smart, stilul business casual este mai usor de urmat deoarece are reguli si directii mai stricte. In principiu, acestea sunt haine care pot fi purtate cu precadere la birou. In functie de mediul in care lucrezi, pot exista cateva variatii, dar principiile de baza vor ramane mereu aceleasi. Nimic relaxat ,totusi, la acest stil.
Caracteristicile stilului business casual
Caracteristicile de baza ale acestui stil se refera la apropierea de stilul office si distantarea clara de orice obiect de imbracaminte casual. Toate piesele vestimentare trebuie sa fie serioase, chiar sobre uneori, si bine croite. Aspectul pe care il doresti este unul profesionist, nu relaxat. Componenta casual vine din faptul ca nu este totusi un stil formal si permite anumite variatii in ce priveste culorile sau materialul.
Categoric, nu putem discuta despre culori tipatoare sau materiale deteriorate. Totul trebuie sa fie intr-o conditie excelenta si sa se asorteze, foarte rar vom vedea piese statement in acest stil. Accesoriile si bijuteriile trebuie ori sa lipseasca ori sa aiba un aspect minimal.
Orice fel de combinație ai incerca, asigura-te ca nu iesi in evidenta. Si ramai in zona de business. Nu-ti poti lua prea multe libertati in ce priveste improvizatia in acest stil, asa ca iti sugeram sa alegi optiuni clasice. De exmplu, perechea de pantofi potrivita, este absolut esentiala.
Ce trebuie sa eviti la o tinuta business casual
Daca in cazul stilului smart mai puteai scapa cu cateva elemente venite direct din zona casual, precum un tricou uni, in cazul tinutelor business casual femei sau business casual barbati, absolut nimic insiprat din zona sport nu-si poate face aparitia in acest context. Asadar vei vrea sa eviti orice obiect vestimentar mentionat la capitolul anterior in cazul smart. De asemenea, urmatoarele obiecte vestimentare sunt interzise:
- Pantofii sport – inlocuieste-i cu o pereche de pantofi seriosi, de birou.
- Tricourile – inlocuieste-le cu camasi in culori uni, fara carouri sau imprimeuri.
- Accesoriile tipatoare sau piese statement – inlocuieste-le cu accesorii simple, mai reduse ca volum si in culori neutre.
- Blugi – inlocuieste-i cu pantaloni tip khakis, sau pantaloni din catifea sau din stofa.
Cand poti purta tinute business casual
Este recomandat sa porti tinute business casual la birou, in cazul in care un alt dress code nu este specificat. De asemenea, este o alegere inteleapta pentru intalniri de afaceri sau cine cu diversi parteneri din sfera profesionala.
Tinute business casual
Fie ca vorbim de o tinuta business casual femei sau o tinuta business casual barbati, acestea sunt mult mai usor de alcatuit daca respectam cateva principii de baza.
Pentru femei
Constructia unei tinute va incepe, la fel ca mai sus, cu partea inferioara, si anume pantalonii si fustele. Opteaza pentru pantaloni in stilul khakis sau de catifea cord. Ideali ar fi si cei de costum. Fusta trebuie sa fie obligatoriu pana la genunchi. Alege culori neutre, negru sau gri.
In partea de sus nu ai foarte multe optiuni, cea clasica fiind camasa alba de calitate. Poti opta pentru una cu maneca scurta sau lunga, dar simpla. In afara de alb, poti alege camasi albastre sau cu alte tonuri deschise, dar nimic prea intens. Completeaza cu un blazer sau sacou elegant.
Ai grija mare in ce priveste pantofii. Sunt acceptati si cei cu toc, dar stai departe de cei cu decupaje sau tocuri foarte inalte. Un ceas simplu si o geanta dama cu aspect discret, vor completa tinuta.
Pentru barbati
O tinuta impecabila business casual pentru barbati contine urmatoarele obiecte vestimentare. Pantaloni eleganti si formali, de exemplu cei de costum. De preferat nuantele inchise, dar exista putina libertate si pentru tonuri deschise. Totusi, nimic care sa distraga atentia.
Camasa, de preferat alba, dar se accepta si in dungi, colorata. Evita imprimeurile si modelele prea indraznete. Pe deasupra poti purta un sacou, clasic sau sport sau un pulover/cardigan dar in tonuri neutre, nu foarte colorate.
Piesele de rezistenta vor fi cureau si pantofii, de preferat asortate si din materiale de cea mai buna calitate. Poti adauga si o cravata in ton cu tinuta. Ai grija cum accesorizezi o tinuta eleganta barbateasca.
Despre stilul chic casual
Spre deosebire de celelalte stiluri mentionate anterior, stilul chic casual este preferat deoarece nu este deloc strict si are o singura regula generala: sa nu arati neingrjit. Combinatiile sunt mai mult decat binevenite si poti purta cu mai multa lejeritate piese statement. Este cel mai apropiat stil de cel casual pur, diferenta fiind facuta de detalii. Este, de asemenea, cel mai comun stil adoptat si isi face loc in viata de zi cu zi, uneori chiar si la birou, in mediile profesionale mai relaxate, ce-i drept.
Caracteristicile stilului chic casual
Cele doua caracteristici vitale ale acestui stil sunt simplitatea si comoditatea. Este foarte greu, intr-adevar, sa faci greseli in ce priveste acest stil. Cheia este sa combini piese vestimentare care sa te ajute sa te simti confortabil si in acelasi timp sa aiba si ceva special, care sa scoata tinuta din anonimat.
Acest stil este chiar la granita dintre casual si elegant, permitandu-ti astfel niste alegeri inedite. Alege materiale lejere si naturale cu o croiala simpla. Poti accesoriza tinuta, dar nu exagera, cuvantul cheie fiind simplitatea. Concetreaza-te pe piese de baza, asortate inteligent. Combinatiile cu stilul sport sunt mai mult decat binevenite. Iti poti permite sa incalci cateva reguli!
Ce trebuie sa eviti la o tinuta chic casual
Asa cum spuneam si mai sus, acest stil este extraordinar de permisiv si nu impune evitarea anumitor piese de imbracaminte. Atata timp cat ai un aspect ingrijit si coerent, iti poti asuma anumite riscuri. Pastreaza, totusi, limitele decentei. Daca exista un lucru pe care il poti evita, acesta este o tinuta prea serioasa. Alege piese colorate, care sa-ti improspateze look-ul, precum aceasta pereche de pantofi dama rosii.
Cand poti purta tinute chic casual?
Raspunsul scurt ar fi: aproape oricand! Este stilul social acceptat pentru viata de zi cu zi, chiar si la birou! Ideal ar fi sa aflii daca exista un dress code pentru orice eveniment la care participi, dar poti aborda fara griji stilul chic casual in majoritatea timpului si iti poti exprima astfel preferintele personale. Afla ce outfituri se potrivesc pentru iesirile la film sau la mall.
Tinute chic casual
In ce priveste stilul chic casual alegerile sunt practic infinte. Te sfatuim sa alegi ce-ti place si ce ti se potriveste manusa in materie de haine! Dar, pentru ca vrem intr-adevar sa te ajutam sa-ti gasesti stilul personal, citeste in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru alcatuirea unor tinute chic casual femei si chic casual barbati.
Pentru femei
Care este simbolul stilului casual? Blugii! Poti incepe construirea oricarei tinute cu o pereche buna de blugi, indiferent de croiala. Poti adopta stilurile skinny, evazati sau drepti. La moda acest sezon sunt cei drepti. De asemenea poti purta pantaloni scurti sau, pentru un plus la capitolul imagine, o salopeta scurta cu dantela. Poti imprumuta, desigur, colantii din sfera stilului sport.
In partea de sus lucrurile sunt in continuare destul de simplificate. Poti alege dintre o multitudine de tricouri, bluze, maieuri, camasi, pulovere si asa mai departe. Completeaza cu o jacheta din denim sau un hanorac. Pentru un plus la capitolul stil, alege versiunile oversized, sunt foarte la moda in acest sezon. Nici o rochie casual nu te va lasa vreodata la greu.
In ce priveste incaltamintea si accesoriile, cu cat mai simplu cu atat mai bine. Ai la dispozitie o gama larga de pantofi sport de dama daca preferi ceva fara toc. Nu ai cum sa dai gres nici cu o pereche de botine.
Combinatiile cele mai intalnite sunt: jeansi cu tricou, rochii cu pantofi cu talpa joasa, fuste sport cu tricou sau hanorac, camasi casual, precum camasa dama Disley cu o pereche de pantaloni lejeri.
Pentru barbati
Punctul de plecare este acelasi si pentru tinutele masculine si anume o pereche de blugi de calitate. Ai grija totusi sa nu exagerezi cu croiala. Majoritatea barbatilor nu vor fi avantajati de o croiala super skinny sau de una prea larga. Incearca sa alegi o pereche de pantaloni care sa-ti vina bine, indiferent de material. Evident, evita pantalonii de trening, sunt pentru sala, nu pentru oras.
In partea de sus poti alege orice: de la tricouri cu imprimeu sau uni, camasi, tricouri polo, pulovere si asa mai departe. Iti sugeram sa alegi trocuri intr-o singura culoare si fara mesaje sau poze, pentru un look serios si clasic. Poti purta pe deasupra o geaca din denim sau clasica geaca de piele.
Diferenta o poti face cu pantofii, fie ei tenisi, pantofi sport sau faimoasele ghete barbatesti. In ce priveste ceasul si alte accesorii, nu exagera.
Combinatiile chic casual cele mai intalnite sunt: blugi cu tricou alb si geaca de piele/denim, camasa casual cu blugi, tricoul polo si pantalonii chino.
Iti poti insusi fiecare dintre cele trei stiluri mentionate in acest articol, acum ca ai ideile de baza.