Imaginează-ți că primești o invitație pe care scrie „dress code: casual”. La ce te duce cu gândul? La un tricou și o pereche de jeanși sau la o rochie pe care ai purta-o zi de zi?
Deși pare destul de ușor, în teorie, să te îmbraci casual – poate o faci zi de zi, la fel ca majoritatea dintre noi – înseamnă ceva mai mult decât ținuta de zi cu zi. Casual – sau „ocazional” dacă folosim traducerea din engleză – nu înseamnă neapărat „poți să te îmbraci oricum” (atunci când vine vorba despre un eveniment cu acest dress code). În afara acestuia, zi de zi și uneori chiar în casă, cu toții purtăm haine stil casual. Sunt cele mai confortabile și la îndemână.
Dacă vrei să respecți acest dress code, cel mai probabil sunt foarte puține șanse să greșești în vreun fel. Cu toate acestea există câteva reguli de urmat care te ajută să înțelegi mai bine și să vezi ce stă în spatele unei ținute casual.
Cuprins
1. Generalități despre ținutele casual de damă
1.1. Ce este o ținută casual pentru femei
1.2. Ținute casual de damă – diferențe între stilurile vestimentare
2. Imaginea transmisă prin intermediul ținutelor casual
3. Crearea unei ținute casual pentru dame
3.1. Ce piese vestimentare se potrivesc unei ținute casual de damă
3.2. Ce accesorii se asortează cu ținutele casual
1. Generalități despre ținutele casual de damă
Stilul vestimentar casual a apărut prima dată în America, la începutul secolului al XX-lea. Pe atunci, sportul nu mai era considerat o activitate doar pentru clasa de jos. Consecințele socioeconomice ale războaielor mondiale au făcut ca funcționalitatea să fie un factor predominant pentru felul oamenilor de a se îmbrăca. Așadar, încă de atunci a început să prindă ideea că hainele ar trebuie să se potrivească pe stilului vestimentar propriu, nu pe stilurile impuse, direct sau indirect, de societate.
Ținutele casual pentru dame se potrivesc pentru viața de zi cu zi. Fie că se merge la birou, la cumpărături sau în oraș cu prietenii sau familia, stilul casual este predominant, mai ales dacă știi cum să alegi ținute confortabile, funcționale și suficient de versatile pentru a se potrivi oricăror ocazii. Pentru că asta este ceea ce se alege cel mai mult în ziua de astăzi: confortul.
1.1. Ce este o ținută casual pentru femei
Stilul casual înseamnă, de fapt, orice îți dorești să porți, atâta timp cât ținuta se potrivește cu evenimentul la care mergi. Și de aici impasul de a decoda ce înseamna „casual” în cazul invitației mai sus menționate. Poate fi orice, dar trebuie să se potrivească cu locul în care mergi și cu ceea ce se va desfășura acolo. Pentru că acest termen, „casual” face referire mai mult la confortul pe care îl ai atunci când poți o anumită ținută. Spre exemplu, dress code-ul casual la un eveniment business poate fi decodat prin purtarea unei rochii business casual. Nu atât de formală sau office cum ai purta la birou, dar nici rochia cu care mergi la piață. Pe de altă parte, însă, în sfera aceluiași exemplu, ținuta casual oferă o gamă mult mai largă de posibilități decât ținuta business casual.
Pentru o astfel de ținută, poți purta orice te face să te simți confortabil. De la blugi la pulovere, tricou, bluză, adidași și multe, multe altele. Cu toate acestea, ținuta casual nu include șlapii sau hainele de mers la sală, hainele rupte sau foarte largi. Acolo deja este un alt stil vestimentar. Practic, scopul este acela de a purta hainele tale obișnuite, însă cu o oarecare atenție la modul în care le combini și cum îți faci prezentarea la evenimentul la care urmează sa participi.
1.2. Ținute casual de damă – diferențe între stilurile vestimentare
În ziua de astăzi sunt foarte mult stiluri vestimentare. Parcă fiecare persoană pe care o întâlnim când mergem la plimbare prezintă un alt stil vestimentar. Nu vorbim aici de propriul stil. Ci de ceea ce transmit hainele, în ce categorie se încadrează conform normelor și așa mai departe. Iată cum se definesc 5 dintre cele multe stiluri vestimentare de actualitate.
· Smart casual – Acest stil vestimentar este la bază casual, însă aduce o notă de eleganță, aceasta fiind ceea ce îl diferențiază de simplul casual. Se creează, astfel, o ținută lejeră cu un strop de eleganță. Te poți gândi la bluze, tricouri polo, pantaloni cu nasturi, pantaloni tip chino, rochii, blugi de culoare închisă și încălțăminte tip pantofi, însă nu de tipul celor purtați la nunți sau alte astfel de evenimente. Mai mult, espadrile de damă, pantofi de damă cu platformă sunt alegerile preferate de femei. În ceea ce privește formalitatea, smart casual se află între casual dressy (blugi și bluze) și business casual (rochii și fuste creion). O modalitate obișnuită de a obține un look smart casual este să combini piese cu niveluri de formalitate ușor diferite, cum ar fi o fustă creion (business) cu un pulover în culori vibrante (casual) sau un blazer rafinat peste o bluză cochetă.
· Business casual – Deși definiția stilului business casual poate varia de la companie la companie există câteva trăsături comune. Ținuta business casual îmbină stilul business tradițional formal cu lejeritatea și relaxarea din stilul casual. O astfel de ținută este foarte potrivită pentru o zi de lucru la birou.
· Elegant – Orice ținută delicată și creată cu finețe definește stilul elegant. Este foarte asemănător cu stilul modest, clasic, feminin, minimalist și uneori vintage. Tocmai de aceea au articole vestimentare comune, cum ar fi rochiile maxi, bijuterii cu perle, pantofi cu toc și așa mai departe. În general, hainele cu volane, dantelă sau voal sunt considerate elegante. În același timp, o rochie ce are croiala stil A poate fi la fel de elegantă.
· Clasic – O garderobă clasică trebuie să conțină alegeri vestimentare care să meargă înapoi în timp. Potriviri, culori și modele nemuritoare. Moda este un fenomen ciclic și, din când în când, se întoarce înapoi și se inspiră din ceea ce a lăsat trecutul în urmă. Simplitatea și claritatea hainelor clasice, fabricația lor deosebită și croiurile simple fac ținutele clasice extrem de versatile și puternice. Piesele vestimentare pot fi, de asemenea, combinate cu îmbrăcăminte non clasică și astfel, ținuta inițială capătă o influență și mai puternică. Alese cu înțelepciune, longevitatea și versatilitatea hainelor clasice sunt fără comparație.
· Casual sport – Acest stil poate fi identificat și ca urban, streetwear sau atletic. Genul de muzică hip-hop a făcut acest stil vestimentar la modă. Practic, stilul sport presupune purtarea unor piese de îmbrăcăminte care sunt, de obicei, purtate în timpul activităților sportive. Pe de altă parte, în stilul casual sport se poartă articole vestimentare comode și / sau supradimensionate. Cel mai frumos aspect al stilului sport este faptul că se poate combina cu orice, fiindcă există diferite subcategorii ale stilului precum casual sport sau chic sport.
2. Imaginea transmisă prin intermediul ținutelor casual
Atâta timp cât există corporații există predominant stilul business. Pe de altă parte, însă, se pare că ținutele casual încep să prindă tot mai multă putere și contur. Chiar și în interiorul unei corporații, angajaților a început să le fie tot mai mult permis să se îmbrace lejer și relaxat. Imaginea, atitudinea și influența pe care o transmite stilul casual este aceea de relaxare, lipsa emoțiilor și a anxietății, dar și încredere. Pentru că nu oricine îndrăznește să se îmbrace prea lejer la birou.
· Atitudine relaxată. Ținutele casual pentru femei în anul 2022 sunt pur și simplu foarte confortabile. Sub influența unui costum și a unei ținute prea formale, capacitatea de muncă poate fi influențată negativ. Concentrarea, de asemenea. Pentru că un astfel de costum nu este cel mai confortabil. În schimb, purtarea unor haine confortabile, casual, va aduce cu sine o forță de muncă de nivel înalt. Și de aici se poate câștiga foarte multă încredere în propria persoană. Prin urmare, nivelul de stres poate fi mai scăzut, randamentul mai ridicat și întreaga zi poate sta sub semnul unei bune dispoziții.
· Exprimare autentică. Ținutele casual se pot plia cel mai bine pe propriul stil, propria personalitate sau caracter. Purtând astfel de ținute, te poți exprima autentic, iar în felul acesta poate crește foarte mult stima de sine. În acest fel, consecința cea mai vizibilă este tot dezvoltarea încrederii în sine și productivitatea ridicată la locul de muncă.
3. Crearea unei ținute casual pentru dame
Tinutele casual pentru dame, indiferent că sunt de primăvară, vară, iarnă sau toamnă, sunt cele pe care le vedem cel mai des pe stradă. Ușor de combinat, ușor de aranjat și ușor de purtat. Totuși, vorbind specific în piese vestimentare, ce piese fac parte din acest stil? Și dacă lucrurile sunt atât de lejere, ce accesorii de damă, genți sau pantofi poți asorta?
3.1. Ce piese vestimentare se potrivesc unei ținute casual de damă
Cele mai bune ținute sunt cele pe care le poți combina cu un efort minim și le poți purta, ei bine, oriunde, atâta timp cât acolo nu există un cod vestimentar fancy.
· Tricouri – ele sunt foarte ușor de îmbrăcat, de dezbrăcat și sunt opțiunea numărul 1 atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ținutele casual le îmbrățișează și le permit să se plieze și să se combine ușor cu orice alt stil. Pentru femei, se poate să asociezi un tricou cu o fustă, pantaloni sau blugi și poți face o ținută casual de damă grozavă, mai ales primăvara sau vara când este cald afară.
· Jeans – perechile de blugii vor fi întotdeauna cele mai versatile piese de vestimentație. Au diferite forme, mărimi, culori. Se potrivesc oricărei vârste. Poți face combinații cu tricouri, bluze, cămăși și chiar pantofi cu toc. Dintr-o ținută casual poți trece rapid la una smart casual și invers. Nu trebuie spălați după fiecare purtare și nici nu sunt pe sezoane.
· Pulovere – ele sunt atemporale și completează atât de bine stilul casual în anotimpurile reci. Sunt călduroase, moi și oferă un grad ridicat de confort, deci o stare de bine.
· Hanorace – acestea sunt cele mai iubite piese de îmbrăcăminte de către tinerii adolescenți, mai ales. Sunt confortabile, perfecte pentru orice activitate, versatile, se pot achiziționa într-o multitudine de forme, mărimi și culori. Ce mai este de spus? Sunt un simbol al stilului casual.
· Rochii și fuste – sunt poate cele mai confortabile piese vestimentare. Au o feminitate aparte, denotă grijă și frumusețe și sunt ușor de purtat. Libertatea vestimentară este fără granițe în ceea ce privește rochiile și fustele. Se pot asorta cu balerini de damă , espadrile, sandale de damă de orice fel, mocasini de damă și sunt cele mai chic purtate cu adidași sau teniși. Sunt o minunăție și se asortează cu foarte multe ocazii.
3.2. Ce accesorii se asortează cu ținutele casual
Printre accesoriile de damă care se asortează cel mai bine cu ținutele casual se numără gențile. Acestea sunt versatile și ușor de purtat, dar și de asortat. Culori vibrante, culori calde, neutre sau reci, gențile de damă de tipul celor casual au puterea de a completa orice ținută pentru orice ocazie. O geantă doar o pui pe umăr, sau o ții în mână și ești gata de plecare. Tot ceea ce ai nevoie – lucruri esențiale, dar nu numai – poți regăsi într-o geantă. Aceste accesorii sunt creative și îți pot înveseli orice ținută.
Bijuteriile mari sunt un alt accesoriu de nelipsit dintr-o ținută casual de damă pentru anul 2022. Poartă cercei cu detalii complexe sau un colier strălucitor, iar ținuta ta de zi cu zi este imediat adusă în centrul atenției.
Eșarfele sunt accesorii foarte apreciate. Ele pot colora întreaga ținută. Sunt chic, sunt la modă, sunt căutate. Atât de căutate, încât există magazine speciale numai cu eșarfe. La o rochie albă de vară dacă asortezi o eșarfă subțire colorata legată în jurul gâtului, ținuta ta va ieși din monotonie.
Orice accesoriu ai alege pentru ținuta ta, alege-l în contrast pentru a scoate în evidență felul în care arăți sau alege o nuanță asemănătoare ținutei pentru a o defini.
În concluzie, ținutele casual fac parte din cel mai cunoscut și adoptat stil vestimentar. Pentru a fi sigură că ai oricând în garderoba ta haine cu ajutorul cărora să îți creezi o astfel de ținută, alege să achiziționezi piese vestimentare care sunt atemporale și versatile. Nici cele supradimensionate nu sunt de ratat. Cel mai bine este să ai haine în culori neutre și accesorii în contract. Țesăturile moi și delicate care lasă pielea să respire, indiferent de anotimp trebuie să fie un must. Nu în ultimul rând, alege întotdeauna încălțăminte confortabilă. Nu este greu să creezi o astfel de ținută de zi cu zi. Totodată, orice ai alege să porți este în regulă. Atâta timp cât îți dai voie să fii tu.
Sursa foto: pexels.com