Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/blue-nike-low-top-shoes-637076/
Daca vrei ca incaltamintea ta sa arate ca noua, trebuie sa ii acorzi o atentie speciala atunci cand o cureti si o intretii. O ingrijire corecta si o curatare eficienta a incaltamintei iti poate oferi pantofi care sa reziste mult timp si sa isi pastreze aspectul de la inceput. Insa nu este suficient sa stergi din cand in cand pantofii cu o carpa curata si sa ii dai cu crema. Trebuie sa stii cum sa cureti si sa intretii corect incaltaminea, in functie de materialul din care este fabricata. Iata care sunt regulile de care ar fi bine sa tii cont.
Este indicat ca de fiecare data dupa ce porti o perechi de pantofi, sa o cureti. In felul acesta eviti ca praful si mizeria sa se imbibe in material si sa duca la pierderea stralucirii si aspectului de nou. Daca nu iti cureti incaltarile, atunci dupa doar cateva purtari aspectul lor va fi unul invechit. In plus, in material se pot depune diverse bacterii, care vor ajunge in casa.
Rezidurile de pe incaltaminte se curata cu o perie moale, dupa care pantofii se sterg cu o carpa de bumbac sau de panza. Este bine sa folosesti o solutie speciala, care sa le dea luciu si sa ii hidrateze, daca ai pantofi din piele sau din imitatie de piele. Daca e iarna si pantofii s-au murdarit de la sare, o carpa inmuiata intr-un amestec de apa si otet alb poate sa indeparteze cu succes petele lasate.
De asemenea, este foarte important ca incaltamintea pe care nu o mai porti un timp sa nu fie lasata la vedere pe hol, ci depozitata intr-un loc uscat si curat, fara praf si igrasie. Cutia originala a pantofilor este locul ideal pentru asta. Inainte de a pune insa pantofii la loc in cutie, ar fi bine sa pulverizezi peste ei un spray special, care ii protejeaza de umezeala.
Curatarea incaltamintei din piele intoarsa
Pantofii din piele intoarsa au nevoie de o ingrijire speciala, mai atenta, deoarece materialul este mai delicat. Trebuie sa folosesti o perie moale, speciala pentru acest tip de incaltaminte. Peria are de obicei doua parti – una din cauciuc si una din fire metalice.
Foloseste mai intai partea din cauciuc si curata murdaria de pe pantofi, fara sa apesi insa prea tare. Daca nu ai o perie de acest fel, poti folosi si o carpa moale, umezita cu putina apa.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-person-wearing-brown-boots-1485166/
Dupa ce ai indepartat murdaria poti sa aplici un spray care protejeaza de apa acest material delicat. Acest produs nu trebuie folosit foarte des, ci doar o data sau de doua ori pe an.
In cazul in care trebuie sa cureti niste pete mai vechi, uscate, poti folosi o radiera. Pentru a indeparta petele de cafea sau suc utilizeaza un servetel din hartie sau un prosop umed, imbibat cu otet alb.
Daca trebuie sa stergi pete de grasime, ai nevoie de praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Aplica solutia si las-o sa actioneze timp de cateva ore, apoi sterge pantoful cu o perie speciala.
Curatarea incaltamintei din piele
Pielea naturala este cel mai bun material pentru incaltaminte, deoarece este foarte rezistenta si are un aspect estetic deosebit. Insa calitatea pielii presupune si o ingrijire mai atenta, daca vrei ca pantofii tai sa arate ca noi chiar si dupa mai multe purtari.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-wearing-yellow-boots-977908/
Cu o carpa din bumbac, putin umezita in apa, poti sterge praful si urmele de noroi de pe incaltaminte. Apoi poti folosi o alta carpa, uscata, ca sa dai luciu pantofilor. Daca trebuie sa lasi pantofii din piele sa se usuce, nu-i tine niciodata direct in bataia soarelui sau langa o sursa puternica de caldura (soba sau calorifer), pentru ca materialul se va deteriora.
Toamna si primavara, cand ploua mai mult, ar fi bine sa-ti protejezi incaltamintea din piele cu ajutorul unei creme speciale, in nuanta pantofilor. O alta solutie foarte buna este sa folosesti crema de corp sau de maini, care sa fie cat mai grasa. In acest fel, crema va forma o pelicula protectoare deasupra pielii si va tine la distanta apa sau noroiul.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-wearing-white-high-top-lace-up-sneakers-standing-on-white-line-1477538/
Curatarea incaltamintei de culoare alba
Incaltarile in culori deschise au nevoie de un tratament special. Incaltaminea alba este ideala in special vara, indiferent daca preferi sa porti adidasi albi, tenisi, sandale sau espadrile albe. Aceasta incaltaminte poate fi curatata eficient in mai multe moduri:
-
- Cu bicardonat de sodiu
Poti curata adidasii albi folosind o solutie compusa din 60 grame bicardonat de sodiu si jumatate de ceasca de otet. Aplica solutia cu o perie peste petele pe care vrei sa le elimini. Dupa aproximativ 30 de minute poti indeparta solutie cu putina apa rece.
-
- Cu acetona
Este metoda ideala pentru a curata tenisi albi sau pantofi din lac. Dupa ce ai indepartat petele cu ajutorul acetonei, aplica pe pantofi putina vaselina sau pudra de talc, pentru a proteja materialul.
-
- Cu apa oxigenata
Inmoaie un burete in putina apa oxigenata si freaca bine petele de pe adidasi sau tenisi. Lasa solutia sa actioneze aproximativ jumatate de ora, apoi clateste cu apa calda.
Daca vei tine cont de aceste recomandari, vei avea mereu incaltaminte curata si bine intretinuta, care va arata ca noua mai mult timp.