Fiecare femeie are în garderobă cel puțin o pereche de pantofi cu toc. În orice magazin de încâlțăminte intrăm, observăm zeci de modele de pantofi: lăcuiți, în culori pastelate, din piele întoarsă, toc de 5 centimentri, toc de 10 centimetri, toc gros sau subțire, pantofi de 15 centimetri cu platformă, animal print, opere de artă pe talpă, sculptură în toc, ținte etc. Pantofii din cleștar ai Cenușăresei la care visam atunci când eram fetițe sunt deja depășiți de diversitatea de modele din secolul 21.
Totuși, câte dintre noi știm când și unde au apărut pantofii cu toc? Câte dintre noi știm că genul ăsta de pantofi datează din antichitate și aveau cu totul alt scop decât să atragă priviri?
Măcelarii și pantofii cu toc
Ei bine, primii pantofi cu toc au apărut în Egiptul Antic. Atunci erau purtați de măcelari, ca să nu se murdărească de sângele animalelor sacrificate. De asemenea, tot în Egiptul Antic, bărbații din înalta societate purtau tocuri în timpul ceremoniilor.
Încălțăminte pentru soldați, nobili și prostituate
Pantofii cu toc datează din vremuri îndepărtate și în Persia. Aceștia erau purtați de soldați, pentru că le ofereau echilibru atunci când călăreau. În Grecia Antică, actorii purtau niște platforme cu toc. Acestea aveau rolul de a arăta statutul și înălțimea personajelor pe care le interpretau. Pantofii cu toc erau nelipsiți și din garderoba bărbaților din Roma Antică. Cu toate acestea, în Roma, singurele femei care purtau tocuri erau prostituatele.
În Evul Mediu, tocurile devin un accesoriu unisex, acestea fiind purtate atât de bărbați, cât și de femei, pentru a-și proteja picioarele de noroi și mizerie.
Caterina de’ Medici, mulțumim!
Abia din secolul al XV-lea pantoful cu toc devine un simbol al feminității, cu toate că bărbații din înalta societate încă optau pentru acest tip de încălțăminte. Prima femeie care a pus în valoare pantoful cu toc a fost celebra Caterina de’ Medici, care se considera prea scundă. Cu timpul, pantofii cu toc au devenit un accesoriu nelipsit din garderoba curtezanelor de la curțile regilor.
Din secolul al XVIII-lea, pantofii cu toc au devenit un accesoriu de încălțăminte exclusiv pentru femei. Odată cu trecerea timpului, pentru bărbați a început să se confecționeze o încălțăminte din ce în ce mai comodă, renunțându-se astfel la tocuri, iar pentru femei, încălțămintea a devenit mai incomodă și mai elegantă, pentru a scoate în evidență feminitatea.
Stiletto sau arma seducției
Pantofii cu toc cui sau stiletto, pe care noi, femeile, îi cunoaștem atât de bine, au apărut abia în 1940. Cu toate că prin 1930, au fost primele discuții în care a fost menționată denumirea de stiletto (pumnal). Istoria spune că primii stiletto au fost creați de Andre Perugia pentru o cântăreață celebră.