Știi senzația aceea a unor pantofi noi și fabuloși? Din păcate, pentru multe persoane, acel sentiment este de scurtă durată. După câteva purtări, unele perechi de încălțăminte pot părea deja ponosite. Sunt puțini cei care acordă importanță felului în care aceștia trebuie întreținuți, dar de curățarea lor corectă va depinde nu doar aspectul lor nou, ci și cât de mult rezistă.
Vei afla din acest articol de ce este important să cureți încălțămintea corect, în funcție de materialul din care este realizată sau de alți factori, precum culoarea sau tipul acesteia. De asemenea, vei afla despre modalitățile de curățare a încălțămintei și cum îi poți prelungi perioada de utilizare, precum și despre importanța întreținerii acesteia pe termen lung.
Cuprins
1.Curățarea încălțămintei: ce trebuie să știi înainte de a te apuca de treabă
1.1. Când trebuie să cureți încălțămintea?
1.2. Curățarea încălțămintei acasă versus curățătoria chimică
2.Cum să cureți încălțămintea în funcție de tipul pantofului?
2.1. Curățarea pantofilor sport sau a adidașilor
2.2. Curățarea pantofilor din piele
2.3. Curățarea pantofilor din piele întoarsă – ghete, cizme, bocanci, adidași etc.
3.De ce este importantă curățarea, întreținerea și spălarea încălțămintei
1. Curățarea încălțămintei: ce trebuie să știi înainte de a te apuca de treabă
Chiar dacă la prima vedere poate suna complicat, curățarea încălțămintei se poate dovedi simplă, atât timp cât respecți câteva principii de bază. De altfel, este mai degrabă o activitate care, din momentul în care îi înțelegi utilitatea, nu va fi deloc o corvoadă. Indiferent că vorbim despre o pereche de mocasini pentru bărbați sau de sandale pentru femei, orice tip de încălțăminte are nevoie de o minimă atenție din partea ta.
1.1. Când trebuie să cureți încălțămintea?
Poate ești tentat să crezi că este suficientă curățarea sezonieră a încălțămintei. Cu siguranță, aceasta are un rol foarte important în depozitarea sa corespunzătoare, dar de fapt ar trebui să îți cureți încălțămintea după fiecare utilizare. În funcție de tipul pantofilor, dar și de contextul în care îi porți, trebuie să acorzi mai mult sau mai puțin timp pentru această activitate.
Este important să-ți aloci timp pentru a curăța încălțările în funcție de materialele din care au fost realizate, ținând cont de particularitățile lor. Tocmai de aceea, un pas important pentru o curățare corectă a încălțămintei este să păstrezi informațiile despre pantofi, fie că vorbim de simbolurile plasate pe etichetele interioare, fie pe cutiile încălțămintei.
Un alt aspect la care poate nu te-ai gândit până acum este faptul că încălțămintea se poate uza chiar dacă nu o porți. Cu atât mai mult este nevoie să-i acorzi atenția necesară pentru a nu te trezi că nu ai apucat să porți decât de două ori acea pereche de pantofi pe care ți-ai dorit-o atât de mult!
Ideal este să cureți încălțămintea imediat după ce te-ai descălțat. În acest fel, vei fi mereu pregătit pentru următoarea ieșire, iar pantofii tăi vor arăta impecabil.
1.2. Curățarea încălțămintei acasă versus curățătoria chimică
Este adevărat că o curățare adecvată a încălțămintei poate face diferența pentru aspectul său pe termen lung. Și până la urmă, toată lumea își dorește să cumpere mai degrabă încălțămintea care îi atrage atenția și care se potrivește stilului său, nu doar pentru a înlocui vechile încălțări deteriorate.
Deși curățarea manuală este de cele mai multe ori opțiunea cea mai simplă și la îndemâna oricui, uneori, curățătoria profesionistă poate fi singura opțiune salvatoare. Curățarea chimică a pantofilor poate fi benefică datorită profesioniștilor care au cunoștințe profunde despre îndepărtarea petelor, țesături și tipul de substanțe chimice de utilizat pentru anumite probleme particulare.
Este destul de ușor să îți dai seama dacă stadiul de uzură în care sunt pantofii tăi este ceva ce poți repara acasă, prin curățare și eventual hidratare, dacă vorbim de piele. Însă, dacă tu consideri că este o problemă mai gravă, cum ar fi pete sau mirosuri de care nu poți scăpa, atunci cea mai bună decizie este să apelezi la servicii specializate.
2. Cum să cureți încălțămintea în funcție de tipul pantofului
Atât încălțămintea din materiale textile, cât și cea din materiale mai pretențioase, au un punct în comun atunci când vine vorba de curățare – este nevoie de atenție și un pic de efort. Poate cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este eticheta fiecărui produs și felul special în care trebuie să-l cureți și întreții pe termen scurt și mediu.
2.1. Curățarea pantofilor sport sau a adidașilor
Fie că vorbim despre teniși de damă, fie că vorbim despre adidași pentru femei, pantofii sport sunt poate cei mai purtați în fiecare zi. Tocmai de aceea, aceștia tind să se murdărească mai mult în comparație cu pantofii din alte materiale, purtați mai degrabă ocazional. Deoarece acești pantofi sunt durabili, pot fi spălați fie la mașină, fie spălați manual.
Dacă spălarea lor în mașina de spălat este metoda aleasă, atunci ia în considerare să le pui într-o față de pernă veche sau într-o plasă de textile. Este de preferat să pui și alte materiale pentru a evita lovirea încălțărilor în timpul ciclurilor de centrifugare. Scoate întotdeauna șireturile înainte de spălare și alege un program delicat, cu apă rece.
Dacă vorbim despre un tip de pantof sport mai deosebit, atunci este de preferat să folosești curățarea manuală. Poți opta pentru o periuță de dinți sau o perie mai mică. Simpla utilizare a unui detergent de rufe sau a celui de vase poate fi foarte eficientă în curățarea murdăriei chiar și de pe pantofii sport bărbătești. Indiferent de felul în care alegi să îi cureți, uscarea la aer este foarte importantă, așa că nu omite acest pas.
2.2. Curățarea pantofilor din piele
Sunt persoane care evită încălțămintea din piele, fie că este vorba de piele naturală sau ecologică, mai ales din cauza faptului că se tem de întreținerea acestora. Totuși, nu este deloc complicat atât timp cât înțelegi necesitatea curățării frecvente a pantofilor de acest tip.
Poți șterge orice murdărie cu o cârpă înmuiată într-o soluție compusă din părți egale de apă rece și oțet alb distilat. Lasă pantofii să se usuce complet la aer. Pentru zgârieturile de pe pantofii din piele naturală, indiferent dacă sunt pantofi pentru bărbați sau încălțăminte pentru femei, folosește o cremă de lustruire din comerț urmând instrucțiunile oferite.
În cazul în care nu găsești varianta potrivită pentru încălțămintea de culoare albă sau multicoloră, folosește o cârpă umezită în apă și bicarbonat de sodiu. Pentru zgârieturile minore de pe pantofii din piele lăcuită și din imitație de piele, poți folosi puțin ulei vegetal pe o dischetă demachiantă, fără să freci prea tare locul. Pentru urmele mai profunde, poți utiliza vaselină cosmetică sau lanolină, întrucât acestea vor estompa urmele destul de bine. Dacă ți se pare că semnele sunt destul de evidente, încearcă un serviciu de curățare specială.
2.3. Curățarea pantofilor din piele întoarsă – ghete, cizme, bocanci, adidași etc.
Este binecunoscut faptul că pielea întoarsă este destul de dificil de curățat și întreținut, dar nu este imposibil. Este esențial să-ți cureți pantofii imediat ce observi urme de apă, zgârieturi minore sau pete. Avantajul în acest caz este că există destul de multe produse dedicate acestui tip de material.
Atunci când cureți pantofii din piele întoarsă folosește o perie moale, făcută special pentru acest tip de încălțăminte. Periază ușor suprafața pantofilor pentru a îndepărta orice murdărie, asigurându-te că nu pui prea multă presiune, deoarece acest lucru poate zgâria suprafața. De asemenea, ai grijă să periezi în aceeași direcție. Pentru petele persistente, utilizează o cârpă înmuiată în oțet alb pentru a freca materialul în direcții alternative.
După curățare, folosirea unui spray cu silicon va ajuta la prevenirea petelor noi sau a deteriorării cauzate de apă, crescând durata de viață a pantofilor tăi.
De ce este importantă curățarea, întreținerea și spălarea încălțămintei
Există nenumărate motive pentru care este important să îți cureți pantofii: aspectul lor și cum îți pot strica un outfit perfect, rezistența lor în timp, precum și tot ce înseamnă germenii și fungii care se acumulează atât pe pantofi, cât și în interiorul lor. De la motive de sănătate, până la cele care țin de look-ul tău, asigură-te că acorzi o atenție deosebită încălțămintei tale în aceeași măsură în care o faci, până la urmă, cu hainele tale.
Transformă curățarea încălțămintei în rutină
Dacă ai înțeles motivele pentru care ar trebui să pui mai mult accent pe curățarea încălțămintei, atunci este timpul să transformi în rutină această activitate considerată de cei mai mulți plictisitoare sau incomodă.
Înainte de toate, chiar dacă poate nu ți se pare atât de important în acest context, ai grijă să-ți cumperi încălțăminte de calitate și măsura potrivită pentru conformația piciorului tău. Apoi, alternează perechile de încălțăminte, mai ales dacă petreci multe ore în aceleași încălțări.
Fă-ți un obicei din a-ți curăța pantofii imediat ce ajungi acasă, chiar dacă este poate ultimul lucru pe care vrei să-l faci. Sau, dacă îți este mai ușor, înainte de a merge la culcare, când îți pregătești și outfit-ul pentru a doua zi. Încearcă să îi lași la aer curat peste noapte, adăugând pudră de talc sau bicarbonat de sodiu înăuntru, pentru a absorbi mirosurile neplăcute.
Atunci când vine vorba de prichindei, este important să îi înveți importanța curățării și întreținerii încălțămintei pentru copii. Este cu atât mai important cu cât nu este doar un lucru de principiu, ci unul practic, având în vedere că cei mici nu sunt neapărat atenți atunci când vine vorba de haine sau încălțăminte. Tocmai de aceea, îi poți face conștienți de importanța curățării pantofilor, prelungind astfel perioada acestora de utilizare.
Informații generale pentru toate tipurile de pantofi
Chiar dacă există particularități pentru materialele din care sunt realizați pantofii, există totuși câteva informații de bază care îți vor fi utile oricând. De exemplu, atunci când utilizezi produse de curățat și lustruit pentru pantofi, fă această activitate întotdeauna într-o zonă bine ventilată. Încearcă să ieși în curte sau pe balcon sau folosește ziare pe jos pentru a evita pătarea lucrurilor din jurul tău.
Îndepărtează de fiecare dată șireturile înainte de a-ți curăța încălțămintea, fie că faci acest lucru la mașina de spălat sau manual. Șireturile se pot spăla normal, cu celelalte rufe. Pentru eliminarea mirosul din orice tip de pantof, poți folosi bicarbonat de sodiu pe care îl poți presăra în pantoful bine uscat. Lasă-i afară peste noapte, iar dimineața folosește un prosop de hârtie pentru a șterge reziduurile.
Una dintre cele mai bune metode de întreținere a pantofilor este poate și cea mai simplă: nu folosi aceeași pereche în fiecare zi. Alternarea încălțămintei pe care o porți înseamnă o aerisire mai bună și un grad de uzare mai mic. De asemenea, atunci când îți cumperi pantofi noi, caută și spray-uri sau creme de protecție pentru tipul specific de pantofi. Acestea te vor ajuta să previi petele și murdăria.
Indiferent de stilul pe care îl adopți și de tipul de pantofi pe care îl preferi, fie că este vorba despre mocasini de damă, fie că este vorba despre pantofi de damă, este important să conștientizezi cât de multe avantaje regăsești în această activitate atât de simplă – curățarea încălțămintei. Vei putea întoarce toate privirile cu look-ul tău fresh!
Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com