Dragele mele iubitoare de pantofi, dupa ce am sarbatorit impreuna vacanta, soarele si caldura, a venit momentul sa imbratisam recea realitate a toamnei. Duse sunt sandalele romane cu zeci de barete sau slapii pe care ii incaltam in fuga la o plimbare cu catelul prin parc, ne luam la revedere de la incaltamintea decoltata si confortabila si ne pregatim sa ne indesam din nou picioarele in ghete, botine si cizme care sa ne apere de frig si ploaie.
Ingrijirea incaltamintei in sezonul de iarna – Sfaturi simple in doi pasi
Dar ce facem cu toti pantofii si toate sandalele pe care le-am “acumulat” in perioada calda? Trebuie neaparat sa stii ca, depozitata si ingrijita correct, incaltamintea ta poate arata grozav mai multe sezoane si poate fi purtata fara probleme mai multi ani la rand. Atunci cand se depoziteaza, pantofii trebuie sa fie protejati de praf, apa si lumina solara directa, iar cel mai indicat este sa fie pastrati in cutia lor originala. Iata mai jos cum sa-ti pastrezi incaltamintea peste iarna, in doi pasi simpli.
Primul pas este pregatirea pantofilor pentru depozitare. Incaltamintea trebuie curatata de praf si orice alt tip de mizerie prezent pe suprafata sa. Aceasta operatie se poate face cu o carpa uscata sau un pic umezita insa, in functie de gradul de murdarie, poate solicita chiar spalarea perechii respective de incaltaminte.
Sandalele si pantofii de piele se curate cu o perie moale si cu o solute speciala pentru indepartat pete. Incaltamintea de panza se poate peria, iar contra murdariei persistente se poate folosi o mixtura de apa si sapun. Incaltamintea din plastic sau silicon se spala simplu, cu apa si sapun.
Inainte de a depozita incaltamintea pentru o perioada lunga de timp, asigura-te ca aceasta este complet uscata. Pantofii umezi pot mucegai sau isi pot pierde culoarea. La fel se va intampla si daca invelesti incaltamintea in plastic – opteaza mai degraba pentru cutiile de carton in care ai cumparat pantofii .
Pentru a-si pastra forma, pune in interiorul pantofilor ghemotoace de hartie (evita ziarul, pentru ca acizii din foaia de hartie pot ataca pielea si o pot decolora). Un truc la indemana este sa folosesti hartie igienica – este ieftina si eficienta si iti va pastra pantofii frumosi pana primavera urmatoare! Alternativa la ghemotoacele de hartie este sa folosesti șanuri. Șanurile sunt calapoade care imita forma talpii si care sunt introduse in pantofi pentru ca acestia sa nu isi piarda forma. Cele mai eficiente sunt sanurile din lemn de cedru, intrucat acesta este un repelent natural al moliilor si ofera incaltamintei un miros placut.
Al doilea pas este gasirea unui loc de depozitare potrivit. Incaltamintea ramane in forma ei cea mai buna atunci cand nu este expusa la raze ultraviolet in excess i cand nu trece prin diferente mari de temperature. De aceea e indicat sa iti pastrezi incaltamintea de vara intr-un loc racoros si intunecos, cum ar fi un dulap, un sifonier sau sub patul tau.
Incearca sa nu depozitezi incaltamintea una peste cealalta, ci mai degraba una langa cealalta. Astfel vei evita deformarile si zgarieturile accidentale. De asemenea, e bine sa grupezi incaltamintea pe care urmeaza sa o depozitezi, astfel incat primavara urmatoare sa ai acces usor la ea. Pune-ti balerinii la un loc si aseaza sandalele de gala langa pantofii aia de fite pe care ii porti la petreceri.
Evita sa pastrezi incaltamintea la care tii in locuri precum pivnita, pod, garaj sau orice alta zona din casa care poate ingheta peste iarna ori care se afla in pericol de a fi inundata la prima ploaie.
Tu cum iti pregatesti incaltamintea pentru iarna?