Desi ii purtam zi de zi cand iesim din casa, putini dintre noi stiu ca pantofii nu au existat dintotdeauna. Oricat de greu ar parea de crezut, oamenii obisnuiau sa circule cu picioarele goale si se supuneau numeroaselor riscuri de accidente. Acest lucru era normal pana in urma cu cateva sute de ani, asadar, pana recent.
Cea mai veche pereche de pantofi care a fost cunoscuta de civilizatia umana au fost sandalele. Acestea au fost gasite intr-un stat din Oregon si dateaza de mai bine de 10 000 de ani.
Daca ne gandim la pantofii de piele, in Armenia a fost gasita o pereche de pantofi cusuti dintr-o singura bucata de piele de faca si datand din anul 3300 i hr.
Daca astazi designul pantofilor este esential pentru societatea in care traim, fiind cel care decide intreaga noastra imagine, in trecut acesta era trecut cu vederea, singurul lucru care conta fiind utilitatea incaltarilor. Astfel, acestea erau simpli saci de picioare care protejau impotriva pietrelor si a altor elemente care puteau rani.
Dezvoltarea incaltamintei si a civilizatiei a inceput sa isi faca simtita prezenta in urma cu 6000 de ani, cand egiptenii au inceput sa poarte sandale cu curele. Este adevarat, erau realizate din frunze de papirus, insa erau mult mai apropiate de ceea ce cunoastem astazi. Si in India existau aceste sandale, insa erau realizate din lemn. De fapt, fiecare regiune reusea sa isi construiasca incaltaminte din ceea ce gasea in natura. In China si Japonia, spre exemplu, erau folosite paie de orez iar locuitorii din Amrica de Sud foloseau plante de sistal.
Chiar daca sandalele existau in acea perioada, majoritatea oamenilor prefera sa umble desculti, deoarece o pereche de incaltaminte parea inutila si total inestetica. Usor, usor insa, utilitatea incaltarilor a inceput sa prinda contur. La teatru au inceput sa fie purtati pantofi pentru cresterea in inaltime iar dupa ce romanii i-au adoptat pe greci, acestia au adoptat multe aspecte din cultura celor in urma, inclusiv parti legate de imbracaminte si de incaltaminte.
Pantofii au existat si in timpurile biblice si aveau un rol foarte important. Spre exemplu, la nunti, tatal fetei ii oferea ginerelui o pereche de pantofi, care simboliza schimbul de autoritate.
Odata cu trecerea timpului, importanta pantofilor a cunoscut o din ce in ce mai mare conturare,acestia devenind elemente indispensabile si extrem de apreciate din punct de vedere social.