Poate ca nu este chiar primul lucru la care te gandesti cand ai un copil, dar problema felului in care il vei imbraca se va pune mai repede decat te astepti. Cel sau cea mica au o piele mai sensibila la varste fragede, asadar nu orice material care este ideal pentru adulti se va impaca si cu pielea lor. Mai ales daca acestia sunt predispusi la alergii! Ai nevoie de cele mai bune materiale textile pentru copii, care sa fie placute la atingere, usoare, sa lase pielea sa respire si sa fie si durabile. Suna destul de complicat, nu? De aceea suntem aici sa-ti spunem care sunt cele mai bune materiale textile pentru copii.
Materiale naturale
In momentul in care te-ai decis sa cauti materiale textile copii, este bine de stiut ca alegerea cea mai buna sunt cele naturale. Acestea vor permite pielii sa respire mult mai bine decat cele sintetice. De asemenea, materialele naturale sunt mai rezistente la uzura si vor isi vor pastra calitatile si dupa spalari repetate. De asemenea, materialele naturale sunt mult mai putin toxice.
Bumbac
Unul dintre cele mai bune materiale la care ne putem gandi cand vine vorba despre materiale textile pentru haine de copii, este bumbacul. Acesta este folosit in aproape 40% din productia de haine la nivel global.
Printre avantaje se numara faptul ca este un material moale si rezistent in acelasi timp, permitand pielii sa respire usor. De asemenea este hipoalergenic. Daca ai un prichindel extrem de activ, iti recomandam sa-l imbraci cu materiale textile bumbac pentru copii, precum cele din bumbac 100%.
Dezavantajele constau in faptul ca bumbacul este usor de sifonat si foarte putin elastic.
In
Un alt material care este extrem de folosit in crearea hainelor pentru copii este inul. Este atat de raspandit si apreciat incat este folosit si in realizarea lenjeriilor de pat datorita senzatiei placute pe care o ofera.
Ca avantaje putem enumera textura fina si moale a acestui material, precum si aspectul placut. De asemenea este si foarte rezistent, facandu-l ideal pentru hainele de joaca ale celor mici sau pentru incaltaminte. Vorbind de incaltaminte, este extrem de important sa stii cum sa alegi incaltamintea pentru copii, materialul nefiind singurul criteriu relevant.
Este recomandabil ca cei mici sa poarte hainute de in mai ales in lunile cu temperaturi ridicate, acest material avand capacitati ridicate de absorbtie. Nu este insa cel mai bun material pentru temperaturi scazute, structura lui fiind nepotrivita pentru acestea. De asemenea, inul este un material foarte la moda, si va conta acest aspect daca cel mic a inceput deja sa-si dezvolte stilul vestimentar propriu.
Lana
Desi este unul dintre cele mai vechi materiale folosite la crearea hainelor, lana continua sa fie in topul preferintelor, mai ales in ce priveste hainele pentru sezonul rece.
Aceasta este folosita in special pentru bluze si pulovere, precum si alte articole mai groase de imbracaminte. Este un material care ofera o izolare termica perfecta si nu contine niciun fel de substante chimice. Este ideala pentru incalzirea si mentinerea unei temperaturi constante.
Materiale sintetice
Majoritatea materialelor textile ieftine pentru copii si chiar si cele mai scumpe contin fibre sintetice, acestea fiind necesare pentru a asigura durabilitatea tesaturilor. Ele se vor gasi intr-o concentratie mai mare sau mica, de obicei in combinatie cu bumbacul.
Poliester
Este extrem de rezistent impotriva ruperii sau sifonarii, cu carateristici similiare cu cele ale plasticului. Nu lasa piele sa respire, asadar nefiind recomandat in zilele de vara. Este de cele mai mult ori gasit la haine mai groase, de obicei intr-o proportie scazuta, combinat cu bumbacul, precum in aceasta vesta. Il gasiti de asmenea in hainele elastice, de exemplu colantii.
Nylon
Nylonul este usor de spalat sau de calcat si de asemenea foarte rezistent la sifonare.
Acril
Este folosit indeosebi pentru hainele de iarna, groase precum caciulile si manusile. Fiind un material sintetic, este evident mai ieftin, dar nu permite pielii sa respire la fel de bine precum o fac materialele naturale. Este asadar recomandat pentru temperaturi foarte scazute.