Încălțămintea reprezintă un subiect pe care, vrei, nu vrei, trebuie să îl abordezi în viață, căci ar fi, poate, puțin ciudat să mergi, spre exemplu, iarna, fără pantofi în picioare prin zăpadă. La fel și vara și în orice alt anotimp, loc sau moment, asa ca avem nevoie de pantofi de multe tipuri în viața noastră, căci de la fiecare așteptăm să aibă alte caracteristici. De la pantofii de ocazie ne dorim să fie de calitate superioară, atractivi și comozi, pe când de la o pereche de cizme ne dorim să fie călduroase și confortabile. În toată această ecuație, te-ai gândit vreodată la calapodul pantofului și la cât de important este acesta? Ei bine, iată toate informațiile de care ai nevoie, mai jos:
Cuprins:
- Calapodul încălțămintei – ce înseamnă?
- Tipuri de calapod
- Calapodul – cât de important este și cum poate afecta sănătatea?
1. Calapodul încălțămintei – ce înseamnă?
Calapodul poate avea două mari înțelesuri, și anume forma pe care o are un pantof la interior, adică modul în care se așează piciorul tău atunci când încalți acel pantof sau sensul de obiect care este folosit pentru a menține forma unui pantof. De multe ori, totodată, calapodul, ca formă specifică realizată pentru a menține forma interioară a unui pantof mai este folosit și pentru a dilata sau a lărgi pantofii care sunt mai mici sau care te strâng în lățime. În cele ce urmează, însă, vei observa toate detaliile pe care trebuie să le știi despre calapod, cu sensul de formă interioară a pantofului și nu de obiect de menținere a formei acestuia.
Forma pantofului, modul în care piciorul se așează în interiorul pantofului, comoditatea pe care o oferă forma tălpii, urmată de rigiditatea materialului, de calitatea acestuia și de confortul oferit însăși de către materialul din care este realizat în întregime pantoful nu trebuie ignorate. De la talpă sau toc și până la înveliș exterior sau interior, toate aceste detalii contează foarte mult atunci când alegi o pereche de pantofi și pot fi decisive în alegerea perechilor potrivite de pantofi pentru tine.
De multe ori îți poți forma o opinie greșită despre o marcă de pantofi sau despre un model anume de pantofi, crezând că nu sunt calitative sau că sunt inconfortabile când, de fapt, problema stă în tipul de calapod. Piciorul unui om este diferit de la persoană la persoană și nu va fi niciodată identic. În același timp, există foarte multe persoane care se confruntă cu anumite probleme ce țin de încălțăminte, probleme datorate formei piciorului. Unele persoane au degetele de la picioare mai mari sau au talpa mai lată sau mai îngustă, astfel că necesitățile ce țin de forma interioară a pantofilor sunt diferite în consecință și vor avea nevoie de pantofi mult mai comozi, adaptați formei piciorului. În astfel de cazuri, un calapod clasic nu va fi potrivit și, din contră, va fi cel mai probabil considerat incomod, motiv pentru care persoanele în cauză ar trebui să opteze pentru încălțăminte cu un calapod lărgit pantofi sau talpă mai late, ori din contră, mai înguste, în funcție de nevoia piciorului.
Există, bineînțeles, încălțăminte cu calapod lat pentru astfel de persoane, la fel cum există un calapod specific mai îngust, în general pentru femei, care au talpa mai îngustă, dar și pentru bărbați. Prin urmare, dacă te confrunți cu astfel de probleme și ești în căutarea unor pantofi comozi care să ți se potrivească, vei găsi cu siguranță pantofi de damă cu calapod lat sau mai îngust, dar și încălțăminte pentru bărbați din care poți alege. Atât în cazul încălțămintei de damă, cât și incaltamintei pentru bărbați și chiar și în cazul încălțămintei pentru copii, opțiunile sunt variate și există numeroase opțiuni de calapoade de pantofi din care poți alege pentru toată familia.
Calapodul, adică forma și modul în care piciorul este așezat în interiorul pantofilor este realizat din mai multe elemente, astfel încât să poată să asigure un nivel optim de confort raportat la calitatea materialelor și la prețul produsului. Astfel, primul element din care este compus un calapod pentru încălțăminte este glencul, care reprezintă nimic altceva decât curbura existentă sub talpă. Glencul unui calapod are un scop primordial, și anume de a repartiza greutatea aferentă corpului în mod egal în interiorul pantofului, pentru a oferi sprijinul necesar și confortul dorit în timpul purtării. Un alt element component de mare importanță este staiful calapodului, și anume partea aceea a pantofului care înfășoară de jur împrejur călcâiul și care, în același timp, asigură stabilitate în timpul mersului și al purtării pantofilor. Caputa este următorul element care contribuie la realizarea calapodului și care reprezintă forma în care a fost tăiat pantoful, forma tălpii mai exact. După aceea, urmează bombeul ca parte componentă, adică vârful pantofilor, care poate fi mai ascuțit, mai rotund, pătrat sau în forme mai ovale. Tocul este ultima parte componentă a calapodului, care poate avea numeroase forme și dimensiuni, în funcție de modelul dorit și de tendințele actuale.
2. Tipuri de calapod
Acum că ai observat și ai înțeles ce înseamnă calapod, vei vedea că există, de asemenea, mai multe tipuri de calapod. Bineînțeles, aceste calapoade sunt clasificate în funcție de forma sub care sunt confecționate încălțările, raportat la forma piciorului. Din acest motiv, calapodul este clasificat din punct de vedere al felului de încălțăminte, în primă fază. Felul sau tipul de încălțăminte poate fi unul sportiv ori unul elegant, specific anumitor tipare de persoane și de personalități. Poate fi tipul casual la fel de bine cum poate fi un tip de încălțăminte de vară, un alt tip de încălțăminte de iarnă, un tip de pantofi pentru toamnă și unul pentru primăvară. Poate fi vorba despre încălțăminte ușoară, spre exemplu în cazul papucilor de casă sau a șlapilor sau poate fi vorba de încălțăminte mai rigidă, mai grea. În funcție de toate aceste tipuri, calapodul poate fi diferit sau adaptat necesităților.
Mai apoi, un alt tip de calapod este construit în funcție de destinația modelelor de încălțări, dar și după profilul clientului sau al publicului țintă, respectiv după vârsta acestora, genul, dacă este vorba despre încălțăminte creată pentru a fi purtată de către copii sau de pantofi creați pentru femei sau pentru bărbați, pentru persoane tinere sau pentru persoane mai în vârstă. Alt criteriu de clasificare al calapodului atunci când vine vorba despre încălțăminte pentru femei poate fi înălțimea tocului sau forma acestuia, care va afecta, în consecință, stabilitatea, confortul și forma interioară a pantofului, care trebuie să fie adaptată după înălțimea și forma tocului. Forma pantofului și a vârfului calapodului sunt alte criterii de clasificare atunci când este vorba despre încălțăminte, deoarece clientul, respectiv publicul țintă se poate confrunta cu anumite necesități și probleme, ce atrag după sine dorința de a purta un pantof cu un calapod mai îngust, mai lat sau mediu.
3. Calapodul – cât de important este și cum poate afecta sănătatea?
Pantofii sunt un element important, ba chiar esențial din garderobă, motiv pentru care trebuie să știi că atunci când nu alegi un calapod potrivit pentru forma tălpii tale și pentru nevoile tale, acei pantofi aleși îți pot afecta inclusiv sănătatea. Cum așa, te întrebi? Într-un mod foarte simplu de înțeles.
Dacă o pereche de pantofi, deși sunt, probabil, frumoși, deși poate că au avut un preț ridicat sau îți plac ca aspect, nu îți sunt în același timp și confortabili atunci când îi porți, mai ales dacă trebuie să îi porți pentru multe ori în care desfășori activități diverse, în care mergi mult sau dansezi, cum te fac acei pantofi să te simți? I-ai recumpăra? I-ai recomanda? I-ai păstra? Ei bine, nu doar faptul că dacă o pereche de pantofi nu este aleasă în funcție de calapodul necesar ție sunt, în consecință, inconfortabili și probabil îți vor crea răni usturătoare este important în alegerea unei perechi de încălțări. Este, de asemenea, foarte important calapodul ales, deoarece mersul incorect îți afectează poziția. Când o pereche de încălțări sunt inconfortabile, vei putea foarte ușor să observi că poziția spatelui tău va fi afectată în timpul mersului. O poziție incorectă a spatelui va afecta coloana, aducând cu sine probleme și dureri de spate, scolioză în anumite cazuri și nu numai. Poziția corpului în timpul mersului afectează sănătatea nu doar din punct de vedere al mușchilor și al coloanei. O poziție incorectă a spatelui îți poate provoca dureri de cap, oboseală sau chiar amețeli în anumite cazuri.
Acum că știi toate aceste aspecte, cum vei proceda data viitoare când trebuie să alegi o pereche de pantofi? Cel mai indicat pentru a te asigura că alegi perechea potrivită de pantofi este să probezi acei pantofi în magazin înainte de achiziție. De asemenea, ai grijă ca picioarele tale să nu fie umflate sau obosite după o zi lungă atunci când probezi acea pereche de pantofi în magazin, deoarece te va induce în eroare și vei alege, cel mai probabil, un număr greșit ca mărime sau un calapod mai mare decât cel necesar în mod normal. Atunci când mergi în magazine pentru a proba perechi de pantofi, picioarele tale trebuie fără doar și poate să fie odihnite și, mai ales, să nu fie umflate. În același timp, încearcă să petreci mai mult timp în magazin probând o pereche de pantofi, pentru a vedea dacă materialul este unul confortabil, dacă forma interioară a pantofului se potrivește cu forma piciorului tău, dacă pantofii lasă piciorul să respire și, per total, să vezi cât de confortabili sunt pantofii în timpul purtării.
Dacă, pe de altă parte, ești genul de persoană care face mai mult cumpărături online și nu ai timpul necesar pentru a merge fizic în magazin și pentru a proba modelul dorit de încălțăminte, există o opțiune la care poți apela pentru a vedea dacă modelul de pantofi pe care dorești să îl achiziționezi are un calapod care ți se potrivește. Tot ce trebuie să faci este să iei o foaie de hârtie A4 pe care să îți așezi pe rând ambele tălpi și, cu ajutorul unui pix sau a unei carioci, să desenezi forma tălpii de jur împrejur pe hârtie. După aceea, cu ajutorul unei rigle sau a unei rulete poți să măsori pe rând, pentru fiecare talpă, lățimea de la stânga la dreapta în cazul călcâielor, în cazul vârfului tălpii și al degetelor, lungimea tălpii, lățimea din punctul cel mai îngust al tălpii și să notezi aceste dimensiuni. Cele mai multe magazine online care comercializează pantofi îți pun la dispoziție un tabel de mărimi unde poți vedea trecute într-o coloană dimensiunile calapodului după care sunt create acele modele de încălțăminte.
Tot ce ai de făcut înainte de a achiziționa produsul dorit online este să te asiguri că dimensiunile trecute în propriul tău tabel coincid cu cele din tabelul oferit de comerciant. Dacă acestea coincid, cel mai probabil acel model de pantofi, de șlapi, de ghete, de cizme, de botine sau de bocanci ori de orice alt tip de încălțăminte îți dorești va fi unul care ți se va potrivi într-o măsură destul de mare. Mai departe, confortul pe care ți-l oferă acel model de încălțări dorit și ales de către tine ține de calitatea materialului din care este realizat, de calitatea cusăturilor, de modul în care este realizat, de greutatea acestuia și de materialul interior cu care este căptușit, atunci când vrei ca acesta să îți ofere căldură.
Acum că ai aflat toate aceste detalii legate de ce înseamnă calapod, de câte tipuri este un calapod, de cum se clasifică și de cât de important este să alegi un calapod care să se potrivească cu forma piciorului tău, nu uita să acorzi mai multă atenție asupra acestor aspecte data viitoare când alegi o pereche de încălțări. Tocmai această atenție la detalii poate face diferența dintre a alege o pereche de pantofi pe care îi vei iubi și purta zilnic fără nicio grijă sau problemă și o pereche de pantofi pe care îi vei purta o singură dată, după care îi vei arunca prin dulap, căci sunt inconfortabili.
Sursă foto: Pexels.com